Talviretkeilyn opettelua

Viime talvena reissaajat kokeili muutaman yön nukkua ulkoilmassa ja tulokset olivat sen verran tyydyttäviä, että samaa rataa jatkettiin tänä talvena. Viime talven aikaan reissut olivat lyhyitä, lähinnä kokeilun merkeissä nöyrinä mentiin. Laavussa, teltassa ja kodassa tuli öitä vietettyä.

Kodan osalta kelit olivat hurjimmat, ulkoilman lämpötila pyöri 20 pakkasasteen kylmemmällä puolella. Olli piti vapaasta tahdostaan yön kipinää, joskin vahtimiehen kello piti myös nukkujat melko hyvin hereillä. Laavussa saatiin Ollin kanssa tuta savun miellyttävät aromit keskellä yötä. Eetu rakensi myös saksalaisesta taistelijaparin teltastaan laavun ja käytti sitä kohtuullisin tuloksin. Yöllä satanut lumi oli aamun tullen tosin peittänyt osittain miehen laavussaan.



Tänä talvena suuntasimme reissulle Salamajärven kansallispuistoon, jossa nukuimme yhden yön. Pakkaset liikkuivat -15... -25 asteen välillä tuolla reissulla, mutta hyvin selvittiin asiallisten varusteiden ja asennoitumisen myötä paria varusteiden valinnan epäonnistumista lukuunottamatta. Samoin ennen Salamajärven vaellusta vietettiin jo metsässä yksi yö vähien lumien aikaan, taisi olla vielä jouluyö. Pakkasta oli tuona yönä kohtuullisesti, noin -10... -15 astetta mutta varusteet toimivat hyvin. Yö oli hiljainen ja upea, taivas oli paljas ja tähdet loistivat kirkkaina. Järven rannasta saatiin muutama komea valokuva yöllisestä taivaasta.



Omista varusteistani uupuu ainakin kunnon talvimakuupussi ja neljän vuodenajan teltta. Nykyisellä untuvapussilla on mukavuusraja -9 asteessa ja ex –raja hieman yli -20. Telttani on kahden hengen kevyt kolmen vuodenajan teltta, joka tosin on osoittautunut myös talvisin ihan toimivaksi. Lumiankkurit ovat kehittelyn alla, jotta teltan pystyttäminen onnistuu paremmin myös hankeen.

Näillä eväillä valmistaudutaan taas tuleviin koitoksiin.

P.S.
Suvun vanhemman sukupolven vaeltajat asettivat toisilleen haasteen olla vähintään yksi yö kuukaudessa ulkona, tämän haasteen joutuvat myös reissuajat luonnollisesti ottamaan vastaan. Kaippa niistä öistä tänne blogiinkin jotain tulee kirjoiteltua lukijoiden viihteeksi.

Kommentit

Suositut tekstit