Melontaa

Kuten Olli tuossa aiemmin antoi jo hivenen ymmärtää että minulla on jotain kokemuksia melomisesta niin päätin tähän väliin hivenen asiasta kirjoitella.

Melonta ja kajakin hankkiminen oli ollut haaveena vuosien ajan, viimein kesällä 2010 aika oli kypsä toteuttaa haaveet ja hankkia kajakki. Erään kaverini kanssa olimme edellistalven tutkineet erillaisia malleja ja varusteita. Kriteereinä oli lyhyehkö, suurilla kuormaluukuilla varustettu kajakki rujoon käyttöön, parhaiten vaatimuksiin vastasi Yokon Expedition.

Mittaa vaivaiset 440 senttiä, erittäin ketterä taitella menemään pienemmissäkin puroissa. Vakiona peräsinvalmius, säästin ja tei itse meiningillä noin kymmenen euron ja puolen tunnin panostuksella oli laitos varustettu peräsimellä. Kajakin materiaalina polyeteeni ilman pinnoitusta mahdollistaa rajutkin osumat ilman vakavia vaurioita, tämä on todistettu monilla kivikontakteilla. Kuormatilaa löytyy 60 ja 110 litraa, tiloihin suuret luukut, helppo pakata.


Melontakauden 2011 päätösreissu jäiden seassa sompaillen.

Melottua on tullut pääasiassa Seinäjoen seudulla tekorummakoissa, kun ei täällä ole edes oikeita järviä. Saarijärven koskireitti on laskettuna kahdesti, Heijostenkoskesta aloittaen Saarijärveen lopettaen. Joki ja koski painotteinen melonta on vaihtelevuutensa ansiosta mieluisinta, merellä melomista kokeilimme yhtenä viikonloppuna Raippaluodon ympäristössä kesällä 2011, ajatuksena oli käydä Valassaarilla.


Raippaluodon reissulla lähdimme liikkeelle Svedjehamnista kiertäen Lappörarna saaren eteläpuolitse kohti Valassaaria, lauantain keli oli sateinen ja raskas joten luovuimme tavoitteesta jääden leiriin viimeisimpään saareen ennen jokusen kilometrin mittaista viimeistä avointa taivalta ennen Valassaaria. Sunnuntaina keli oli kerrassaan upean aurinkoinen, mainingit olivat melko korkeita meloessamme Lappörarnaa ympäri lähtöpaikkaa kohden.

Lettumelonta on melko tylsää ja uuvuttavaa pitemmän päälle, paitsi jos maisemat ovat komeat ja keli hellii. Raippaluodon seutuvilla riittää ihailtavaa riittävästi pitämään mielen virkeänä joten ensikesälle onkin jo useamman päivän reissua suunnitteilla samoille seutuville.

Kommentit

Suositut tekstit