Kalastuskohde: Pohjois-Savon Nurmijoki

Nurmijoen jokireitti alkaa Jyrkän kylältä ja jatkaa matkaansa aina Koirakoskelle. Reitin 9 koskea muodostavat yhteensä 8 km koskialuetta ja koko jokireitin pituus on 25 kilometriä. Kalastuksen osalta Nurmijoki on antoisa taimenjoki, joskin yllättäviin säynävälöytöihin kannattaa myös varautua. Jokireitin varrelta löytyy hyvin erilaisia koskia, joista voi jokainen valita itselleen sopivimman.

Helppoa kalastusta tarjoaa reitin alin koski, Koirakoski. Se sijaitsee suoraan Iisalmesta Rautavaarelle menevän tien varrella. Koski tunnetaan melko kalaisana helppokulkuisine rantapenkkaineen. Koski on helppo kalastaa koko mitaltaan ja toisella rannalla sijaitsee kioski, josta saa Nurmijokeen kalastuslupia. Lupia myyvät myös Iisalmen Halpa-Halli ja huoltoasema Sonkajärvellä sekä Jyrkän Kioski.

Kioskin omistaja on muuten belgialainen ruhtinas, joten kannattaa jututtaa kaveria jos törmäätte. Erittäin ystävällinen persoona, joka mielellään tarjoaa parasta palvelua. Jyrkällä on myös komea vanha ruukki ja siihen liittyvä ilmainen näyttely.



Jyrkältä lähtee myös Volokinpolku –niminen patikkareitti. Noin 30km mittaisen reitin varrella on laavuja, nuotiopaikkoja sekä autiotupa vapaassa käytössä. Maisemat koostuvat kauniista lakkasoiden, lampien, järvien ja purojen kohtaamisista.

Reittiä alaspäin lähdettäessä tulee vastaan  ensimmäisenä Haapakoski. Se on mielestäni hienoin koski jokireitillä, lisäksi se on omalla kohdallani ollut myös kalansaaliiltaan antoisin. Vehmas ympäristö ja matala koski tarjoaa mukavat puitteet kattavalle perhostelulle, eikä virvelimiehiäkään jätetä pulaan. Mukavia suvantoja on matkan varrella, tosin niihin heittämällä on riski saada suurikokoista haukea.



Haapakosken jälkeen tulee Päsmärinkoski. Runsaan veden aikaan koski on vuolas ja mukava laskea kanootilla. Päsmärinkoski on hieman hankalampi kalastaa täysin perholla, mutta kahluuvarustuksella pärjää jokaisella reitin koskella kiitettävästi. Päsmärinkoskea seuraa Nurmikoski, jonka niska on komea paikka taimenen otille ilta-aikaan. Auringonlaskun hetkellä peilityynen niskan pinnalla hyppäävä taimen on ikimuistoinen näky. Nurmikoski on myös mielestäni hyvin kalaisa ja siellä on helppo opetella kalojen olinpaikkojen perusteita. Koski on hyvin kivinen, tarjoten kohtalaiset kahluumahdollisuudet ja hyvät mahdollisuudet kalastaa rannalta käsin.

Seuraavina tulevat Koivukoski ja Leppikoski, jotka ovat hieman lyhyempiä, eivätkä niin suosittuja kalastuskohteita pienuutensa vuoksi. Todistetusti näissäkin on taimenta tavattu, eikä maisemat ole ollenkaan hassummat. Reitti jatkuu Mäkäräkoskelle, joka on vuolasvirtainen ja suorahko koski. Kalaa koskessa on hyvin ja se on rannalta kohtuullinen kalastaa, kahluuvarustuksen kanssa pääsee myös hieman rannasta irti, jolloin kalastaminen helpottuu huomattavasti. Koskella on keskikesällä nimensä veroisesti mäkäräisiä, jotka tekevät mielellään lähemmin tuttavuutta.

Seuraavat kaksi koskea ovat Saarikoski ja Aittokoski. Saarikoski on kesäisin matalan veden aikaan enemmän vain virta kuin kunnon koski, jossa tosin säynävä tuntuu viihtyvän hyvin. Luonto on myös saarikosken ympäristössä parhaimmillaan ja sitä on suorastaan nautinto lipua vaikkapa kanootilla alas.

Aittokoski on pitkä, melko rauhallisesti virtaava koski, jonka varrelta löytyy hyvä tulipaikka ja paikallisen perhokerhon maja. Paikoitustilaa autoille on hyvin ja koski on erittäin helppo kalastaa hyvien rantojensa ansiosta. Alasuvannossa on taimenta runsaasti, samoin kuin säynävääkin. Miellyttävän rauhallinen paikka illan hiljentymiseen kalastuksen merkeissä.

Reitti päättyy Koirakoskeen, jossa on muiden mainittujen seikkojen ohella hyvät kanootinnostomahdollisuudet niin kosken niskalla kuin alajuoksullakin. Koskenlaskijoille suosittelen tämän kosken laskemista pisteenä ii:n päälle jos reittiä tulee alas. Haastavin koskista laskea kanootilla.

Kommentit

Suositut tekstit