Retkeilijän ruuanlaittoa: Trangia

Trangia - sana, joka retkeilijöiden huulilla on toistunut jo vuodesta 1925. Ruotsalaiskeksintö on helpottanut monen matkantekoa ja trangiasta onkin muodostunut hyvän retkikeittimen ohella käsite.

Ruuanlaitto on retkillä monesti miettimisen paikka, sillä se on kuitenkin tärkeimpiä huomioonotettavia asioita. Trangian monikäyttöisyys, koko ja helppous tekee siitä oivan matkakumppanin useamman hengen reissuille.

Omilla reissuillamme olemme huomanneet trangian toimivan luotettavasti ilman ongelmia. Talvisin trangian kaveriksi ei siihen saatava lisälämmitin varmasti olisi huono sijoitus, sillä spriikeittimen teho putoaa reilusti pakkasella. Polttoaineenkulutus on suunnilleen 1 desilitra per henkilö per päivä. Kesäaikaan lisätehoa kaipaaville Trangia tarjoaa myös kaasukeitintä, joka on spriikeitintä reilusti tehokkaampi. Samoin kaasun lämpöarvo on spriitä parempi (30MJ/kg vs. 46MJ/kg), mikä tehokkuuden ohella säästää myös polttoainetta. Trangia ilmoittaa kaasukeittimen käytön olevan mahdollista -10 celsiusasteeseen saakka.

Oma trangiani on anodisoitu malli 25-3 HA. Anodisointi kestää kulutusta huhujen mukaan paljasta alumiinia paremmin. En ole omassani huomannut mitään lohkeamisia tai muitakaan jälkiä, vaikka myös metalliastioilla on tullut niitä kolisteltua ja avotulilla keiteltyä. Sarja sisältää suuremmat kattilat kuin 27-sarja ja tämä sopii 3-4 hengelle retkikeittimeksi. Yksinvaelluksille oma valintani kohdistuisi erilaiseen kaasukeittimeen kuten Primus ExpressStove, pakkautuvuuden ja koon vuoksi.

Trangialla lämpötilan säätely on säätöläppää käyttäen kohtuullisen helppoa, tosin oikean lämpötilan löytäminen vaatii hieman käyttökokemusta ensin. Vesi keittyy riittävän nopeasti ja lumestakin saa kiehuvaa vettä riittävän nopeasti, ainakin mitä meidän tarpeet ovat vaatineet.

Kokonaisuutena Trangia on oivallinen retkikumppani kahden tai useamman henkilön reissuille. Sen monipuolisuus tuo yllättävänkin kattavan keittiön mukaan luontoon ja ruuanlaitto on sillä mukavan helppoa.


Kommentit

Suositut tekstit