Talvivarusteistani

Talviretkeily on vasta pintaraapaisun muodossa koettu. Talviöitä on tullut vietettyä lähimaisemissa ulkona useampiakin, milloin iglussa, milloin riippumatossa. Taivasalla ja maapohjallakin on nukuttu.

Viime talven kylmät reissut kuten Salamajärven ykkösreissu ja igluyö opettivat, ettei makuupussi alhaisissa lämpötiloissa (alle -20°C) nukkuessa voi olla liian ohut. Tälle talvea olikin suunnitelmissa parantaa omalta osaltani tuota osa-aluetta ja pitkän tutkimisen jälkeen haaveilun kohteeksi huippusijoille jäänyt Cumulus Alaska 1300 löysi tiensä kotiini. Pussi on untuvapussi +700 Fill Powerin omaavalla untuvalla, mukavuusrajaksi ilmoitetaan -32°C, mikä kuulostaa aika rajulta. Ext. raja pyörii noilla lukemilla jossain 80 pakkasasteen alapuolella. Itse olin lukemaan hiukan skeptisesti suhtautunut, joskin arvelin sen ylittävän -25°C helposti.
Huurre jäätyy mukavasti koko pussin ulkopuolelle, eikä lähelle suuaukkoa

Tuossa ehdittiinkin pari testiyötä pussia kokeilla. Toisena lämpötilat pyörivät kuudentoista pakkasasteen tuntumassa ja kylmempi yö laski lukemat 23 pakkasasteeseen saakka. Jälkimmäisenä heräsin hikeen yöllä, kun olin jättänyt pussin sisään t-paidan ja pitkät alushousut päälle. Pussin rajat eivät ainakaan vielä ole tulleet vastaan ja niitä on tarkoitus hakea, jos vain talven kelit sen sallivat.

26.12.2012 klo 0715

Lisää jäätynyttä hengitysilman kosteutta, taas mukavasti pussin suuaukosta kaukana

Cumulus Alaska 1300 painaa järjettömät 1900 grammaa, joten mikään grammanviilaajan pussi ei ole kyseessä. Itse en kevytretkeilyä harrastakaan, vaan olen myös hieman mukavuudenhaluinen. Lisäksi makuupussi on mielestäni tärkein nukkumisen laatuun vaikuttava tekijä, joten siinä omalta osaltani perustelut tällaisen pussin hankintaan. Osavaikuttimena myös se, että omistin jo tämän hankintaa ennen Marmotin Sawtooth pussin, jossa mukavuusraja on -9°C ja sillä on selvitty kylmistäkin öistä läpi. Halusin pussin, joka ei petä missään olosuhteissa.

Toisena uutuutena koko retkeilyrepertuaariini ja siten myös talviretkeilyyn on tullut tämä riippumattonukkuminen. Avotunturissa matkaajat eivät tästä paljon kostu, mutta kaikille muille suosittelen kokeilua.
Oma hammockini talviasuun kasattuna
Selväjärkinen ei talvella edes mieti riippumatossa nukkumista, mutta me emme lue itseämme siihen joukkoon. Kaikkea pitää kokeilla, ainakin hyvän maun rajoissa. Itselläni mattona on motonetistä alle 20€ hintaan poistettu laskuvarjonylonista tai vastaavasta tehty tuotos. Matto on hieman perinteistä Ticket To The Moonia leveämpi ja siksi sen valitsin. Ilman makuualustaa se tarjoaa mahdollisuuden jopa hieman asymmetriseen nukkuma-asentoon, jolloin selän saa likimain suoraksi, mutta näin talvisin makuualusta tai jopa kaksi on pakollinen varuste maton kaverina ja se poistaa mahdollisuuden omassa matossani vähääkään poikittain nukkumiseen.

Katoksena on varuste.netistä ostettu Tower Hill Canopy, joka on jo sinällään varsin mainio tuote edulliseen hintaansa nähden. Painoa ei ole paljon, kokoakaan ei pakattuna mahdottomasti. Avonaisena täysin riittävästi. Kunhan katokselle vetää harjanarun (ridge line) ja kiinnittää pari ylimääräistä D-lenkkiä harjan molemmin puolin noin puoleenväliin lapetta, jotta lappeet saa kiristettyä tiukalle, tulee katoksesta omiin tarpeisiini täydellinen.

Matossa viettämäni kaksi yötä eivät ole tuoneet homman luonnetta täysin selväksi, mutta se on selvää, että leikkaukseltaan asymmetrinen matto tarjoaa huomattavasti paremmat lähtökohdat makoisten yöunien saavuttamiseen kuin perinteinen. Viimeinen yö matossa olisi ollut jo erinomainen, jos matto ei olisi painanut hartioita kasaan ja täten aiheuttanut jomotukseen heräämistä pari kertaa yön aikana. Tällaisilta ongelmilta välttyy asymmetrisen maton kanssa, jollainen itsellänikin on hankintalistalla.

Muita talvivarusteita, joista on jo kokemusta ovat Haix Montana –kengät, joita käytän vaelluksilla kesät talvet. Näistä ei rehellisesti sanottuna ole vuoden aikana tullut yhtään pahaa sanottavaa. Täyttävät kaikki toiveeni. Tai no alle -20°C pakkasilla täytyy sukka valita jo oikein.


Kannan talvisin mukanani usein myös kenttälapiota. En ole aivan varma miksi, kun yhdelläkään reissulla en sitä ole tositoimiin käyttänyt.

Kommentit

  1. Minulla on tuo talviretkeilyn pintaraapaisukin tekemättä, mutta kiinnostaisi kyllä kovasti. Mukava kuulla, että Cumuluksen talvipussi pelittää. Minulla on heiltä kolmen vuodenajan pussi, ja luultavasti talvipussinkin joskus sieltä tilaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leuka rintaan ja kohti uusia pettymyksiä, tähän vanhaan viisauteen kiteyttäisin talviretkeilyn.

      Kokeilemalla löytää heikkoudet omista välineistä ja toimintamalleista, siitä lähtee sitten kehittämään.

      Poista
    2. Kyllä Cumuluksen asiakaspalvelu, sekä joustavuus veivät minultakin pisteet heille. Muokkaavat pusseja hyvin asiakkaan toiveiden mukaisesti, eikä hintaa kustomoinneille tule kuin muutamia kymppejä pussin hinnan päälle. Ei tuohon hintaan samanlaista talvipussia tahdo muualta löytääkään.

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit