Talvisia terveisiä ja muita pohdintoja roikkumisesta

Pajan puolella on kesän ja syksyn mittaan tapahtunut kaikkea pientä kivaa virittelyä riippumaton varusteisiin, jotka ovat pitäneet sisäänajaa ennenkuin on kehdannut alkaa juttua vääntämään.

Makuualustan valmistui jo viime talvelle mutten muistaakseni ole huomioinut sitä kuin ohimennen muutamissa sivulauseissa. Materiaalina on 10mm paksu routamatto jonka parhaani mukaan leikkelin vastaamaan riippumaton muotoja koska riippumatossa nukkuja painuu kankaaseen varsin syvälle jolloin on hyvä että alusta nousee kylkiä vasten.

Routamatolla on hyvät ja huonot puolensa verrattuna enemmän suosittuun under quiltiin. Under quilt on ehkä paras eristysjärjestelmä riippumattoon, raakasti kärjistettynä UQ on kuin makuupussi joka roikkuu maton alla.
Routamaton heikkouksia on paino sekä pakkautuvuus, sillä laadukas UQ vie tilaa parin nyrkin verran ja painaa alle puoli kiloa.
Plussaa on ehdottomasti kestävyys ja monikäyttöisyys, itsekkin monesti leirissä makoilen nuition äärellä routamatollani, sekä sateen sattuessa vietän aikaa tarpin alla routamatolla köllötellen. Hintavaa mokoma tavara tahtoo olla mutta onneksi tuttujen kautta voi saada rakennuksilta ylijäämäpaloja uloskantohintaan.

Seuraava kehityskohde olikin tarppi, Hennessyn vakiotarppi on oikein näppärä käyttää ja pakata mutta joskus hivenen pienehkö. Aina retkeillessä varusteiden paino ja koko ei ole ratkaiseva tekijä, kuten kajakkiin saa pakattua tavaraa varsin paljon niin koon kuin painonkin suhteen. Lisäksi huonommilla keleillä iso tarppi on mukava.
Tarpin kanssa tein pitkään tutkimustyötä pohtien mistä mallista ja mistä materiaalista tykkäisin. Selailin hammockforums.net keskustelupalstaa ja viimein silmiin osui asiallisen näköiset piirrustukset talvitarpista. Materiaaliksi valikoitui autex nimellä kaupattava kangas joka on yleisesti käytetty DIY teltoissa useiden vuosien ajan, ei kevyintä muttei kalleintakaan.
WinterTarpin suuri koko ja  leikkaus mahdollistavat monenlaiset pystytystavat, itse yleensä pystytän kesäisin laavun näköiseksi ja talvella täysin suljetuksi. Kankaan sivuille ommelluilla lenkeillä saa tarppia pingotettua lisätilan aikaansaamiseksi, sisällä onkin tilaa ruhtinaallisesti pukeutua ja kokkailla tai mitä nyt keksikään.

Varsinäisesti en ole talviretkeilyyn varusteita erikseen hommannut, samoilla mennään millä muulloikin, tarpeen mukaan hivenen sovelletaan. Makuualustan lisäksi käytän villahuopaa eristeenä sekä makuupussin sisälle saatan asetella paidan tai fleecen lisäeristeeksi kylmiin kohtiin selän tai takamuksen alle. Varpaille annan lisälämpöä vetämällä päälystakin makuupussin päälle. Painoa tulee ja tilaa menee enemmän mutta ei se ole niin justiinsa, sillä talvireissut on vielä ollut kesäisiä lyhyempiä sekä usein käyttämäni sukset nopeuttaa liikkumista niin paljon että paria kiloa mukavuuksia kuljettelee lähes mielellään.

Siinä olisi hivenen vertailukuvaa tilanviennistä eri kamppeilla, tokihan ne sulloontuu pakatessa vielä pienemmäksi, kuvassa vertailukohteena 1,5 litran virvoitusjuomapullo.

Makuualusta 444 g
Talvitarpin narut 278 g
Talvitarppi 895 g
Hennessy Hammock 922 g
HH Tarppi naruineen 342 g
Kiilat 10kpl+pussi 562 g
Huopa 1575 g

Kommentit

  1. Onko tuon talvitarpin mitat jostain löyettävissä. -Alotteleva riippuja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Terve,

      Kyllähän nuo mitat on aivan julkiset, ameriikanihmeserkuilta tuo on apinoitu.
      http://www.backwoodsdaydreamer.com/wp-content/uploads/2012/05/DIYGS-Winter-Tarp.jpg
      Siinä on yhdessä kuvassa ohjeet ja mitat ja sunmuut.

      http://www.backwoodsdaydreamer.com/
      Tuota sivustoa kannattaa muutenkin tutkailla jos meinaa itse tekaista kaikkea hyödyllistä.

      Hyviä roikkumishetkiä!

      Poista
  2. Kiitoksia nopeasta vastauksesta -Aloitteleva roikkuja

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit