Nukkumavermeiden päivitystä
Pitkään säässä kuin säässä palvellut Marmot Wave III on odotellut seuraajaa jo turhankin pitkään, joten jotain oli asialle tehtävä. Lähdin suorittamaan etsintää karkeasti seuraavilla kriteereillä: täyte untuvaa, kohtuu kevyt, neljän vuodenajan lämpötiloilla eli comfort noin -15 ja ennen kaikkea halvalla. Hinnat ajoivat minut suuntaamaan katseeni Puolalaisen Cumuluksen suuntaan, ehkä Heikin kokemuksilla oli myös jotain osuutta asiaan. Pussin pistin tilaukseen kotimaisen varuste.netin kautta ja siirryin kohden postilaatikkoa odottelemaan.
Noh kylmähän siellä laatikolla meinasi tulla, puolisentoista kuukautta kesti kaikkineen saapuminen, mutta viimein tuli laatikko. Laatikon sisältä kuoriutui kirkkaanpunainen Cumulus Panyam 600, valmistajan speksejä: täyte 850 untuva, täytteen paino 600g, kokonaispaino 990g, comfort -14. Pussin mukana tuli säilytyspussukka ja reissupussukka. Alkuun ihmettelin kun reissupussukassa ei ollut kompressiohihnoja mutta tungettuani makuupussin pussiinsa totesin hihnat tarpeettomaksi, pussi sulloutui helposti suojukseensa muttei painunut yhtään enempää kasaan edes minun alla.
Vetoketjun suojus oli toteutettu hyvin erilaisella tavalla kuin vanhassa Wavessa jossa on erillisen vetoketjun mittainen lärpäke, Panyamissa suojusta ei varsinaisesti ollut vaan sisus vain jatkuu viitisen senttiä vetoketjun ohitse. Pussin sisällä oleva tasku, vaikka puhelimelle, on hivenen pienempi eikä siinä ole vetoketjua kuten Wavessa, käytössä en huomannut suurta eroa. Kauluri Panyamissa on leveä ja kiinnittyy vetoketjun kohdalta velcro tarralla toisiinsa.
Vetoketjun suojus oli toteutettu hyvin erilaisella tavalla kuin vanhassa Wavessa jossa on erillisen vetoketjun mittainen lärpäke, Panyamissa suojusta ei varsinaisesti ollut vaan sisus vain jatkuu viitisen senttiä vetoketjun ohitse. Pussin sisällä oleva tasku, vaikka puhelimelle, on hivenen pienempi eikä siinä ole vetoketjua kuten Wavessa, käytössä en huomannut suurta eroa. Kauluri Panyamissa on leveä ja kiinnittyy vetoketjun kohdalta velcro tarralla toisiinsa.
Toinen päivityskohde on heräteostoksena hyllyyni siirtynyt Therm-a-Rest Trail Lite ilmatäytteinen retkipatja. Tämäkin on ollut hankintalistalla jo vuosia mutta kun pääpainona nukkumisessa on ollut riippuminen niin on hankinta aina vain siirtynyt. Alusta on siis ilmatäytteinen ja sisällä on ilmeisesti jotain uretaanimattoa eristeenä, tämän pitäisi täyttyä itsestään eikä sisälle saisi itse kosteuden takia puhaltaakkaan. Mitat 183x51x3,8cm 800g, paksuuden puolesta tasoittaa jo melko isotkin kävyt ja kivet selän alta. Leveys on omaan makuun kapeahko, kyllä sillä nukkuu mutta pitää olla vielä joku rätti alla suojaamassa makuupussia maan kosteudelta, noin 60 senttiä olisi mielestäni sopiva leveys.
Viimein kun keli alkoi tuntua taas talvisemmalta koimme lähes velvollisuudeksemme pakata rinkat ja siirtää itsemme luontoon tulistelemaan ja jorisemaan joutavia. Olosuhteet olivat äkkiseltään kylmät, mittarissa pakkasta kolmetoista astetta jota pahensi puuskittainen tuuli, kylmyyden maksimoi vielä maasta huokuva kosteus. Rakentelin taas saksalisesta laavun itselleni ja asettelin toisen puolikkaan aluseksi kompensoimaan makuualustan kapeutta. Makuupussiin siirtyessäni havaitsen että kerrasto ja villasukat uupuu, noh kyllähän sitä aina yhden yön pärjää. Yö alkoi levollisesti ja nuotiolla kylmettynyt mies alkoi pussissa lämmetä, uni maittoi. Aamun puolella heräsin kylmyyteen jalkopäässä, pussi tuntui kalsealta ja paleli, altapäin ei tosin kylmä hohkanut että jotain positiivista. Kärvistelin vielä pussin sisällä kuunnellen kun Olli tempaisi nuotioon tulet ja keräsin rohkeutta hyökätä pussista pihalle penkomaan rinkasta vaatetta päälle. Ylös noustuani ja nuotiolla lämmettyäni aloin tutkimaan tilannetta, makuupussin vetoketju oli koko matkalta kuurassa, sieltähän sitä lämpöä on karannut.
Loppumietteitä yhden yön kokemuksella:
Alustan piti täyttyä itsestään, ei täyttynyt, täytin Ollin alustan suojapussilla joka toimii pumppuna. Tilanne tutkinnassa ja patja tälläkin hetkellä pihalla täyttymässä. Oli pehmoinen ja piti kylmän loitolla, hyvä peli.
Makuupussi on mahtavan pieni pakata ja kevyt kantaa, kauluri ja pussinsuun kiristysnarut lipsuu, korjaantuu varmaan ajan kanssa. Vetoketjun välistä karkaa lämpöä, uskoisin että parin yön jälkeen pussi muotoontuu ja suojus peittää ketjun paremmin. Muuten kylmääminen johtuu todennäköisesti kosteista olosuhteista ja villasukkien puutteesta, varpaat on joskus herkät viilenemään. Kylmiä kohtia pussissa en havainnut. Lupaavan oloinen ostos.
Kylmäämiseen täytyy sanoa, että vaikka vuotoa varsinaisesti en havainnut/en edes tajunnut katsoa vetoketjua, oli myös Cumulus Alaska 1300 -pussissa aamulla kuvaillun oloinen tunne, vaikka pussin comfort -lämpötila huitelee -30 alapuolella. Sanoisin syylliseksi hämäävän kosteita olosuhteita yhdistettynä koleaan viimaan. Sama makuualusta käytössä ja selän alla oli lämmin.
VastaaPoistaJa mitä alustan täyttymiseen tulee, nuo vaativat ilmeisesti muutaman täytön ja tyhjäyksen, ennen kuin itsestääntäyttyvyys alkaa toimia tarkoituksenmukaisesti. Muutaman kerran sitä täytynee alkuun tekohengittää, ja tokkopa tuo sittenkään kovin pinkeäksi itseään osaa vetää. Talvisin tilanne on varmasti vielä vaikeampi patjan kannalta.
Tutkailin vielä tuon thermarestin ohjekirja ja eihä tuo puhaltaminen ollutkaan kiellettyä vaan sitä tulisi välttää jos reissun ajalle on odotettavissa pidempäänkin pakkasta.
VastaaPoistaPlussakelillä mahdollinen lisätäyttö siis normaalisti puhaltamalla ja pakkasilla harkiten. Itse pyrkisin silti välttelemään kosteutta, vaikkei tämä untuvaa olekkaan tuskin ylimääräinen kosteus hyvää tekee.
Myöskin neuvottiin pakkaamaan niin että tulee rinkkaan lähelle kehoa, tästä on kyllä apua kunhan muistaa leväyttää patjan täyttymään heti ensimmäisenä.