Fjällräven Kajka 75

PÄIVITETTY: Lue myös osa kaksi, jossa kokemuksia muutaman vuoden käytön jälkeen täältä:
Fjällräven Kajka 75 - Osa 2



Rinkan päivittäminen tuli ajankohtaiseksi jo syksyllä, kun olimme lähdössä Norjan Masijoelle kalaan ja vaeltamaan. Hankinta kuitenkin venyi ja päätin odottaa lopulta joulun yli alennusmyynteihin. Tammikuun ensipäivinä suunta kohti Jyväskylän Partioaittaa kokeilemaan muutamaa mielessä pyörinyttä mallia. Partioaitan väki olikin palvelualtista ja sain heti haluamani vaihtoehdot eteeni ihmeteltäväksi valmiiksi pakattuina.


Olin ihastellut jo pitkään veljelläni Ollilla olevaa Haglöfsin Oxo 750 rinkaa ja sitä silmällä pitäen suuntasinkin ostoksille. Rinkasta oli kuitenkin tullut uusi malli, joka vaikutti olevan ohuempaa kangasta ja muutenkaan ei aivan yhtä ryhdikkään oloinen kokonaisuus. Haastajaksi valikoitui Fjällrävenin Kajka samassa 75 litran kokoluokassa. Molempia rinkkoja sovittelin selkään ja molemmat tuntuivat hyvältä. Fjällrävenin selväksi eduksi kantamisessa osoittautui monipuolisemmat säätömahdollisuudet, sillä siinä voi säätää myös olkaimien leveyttä.

Haglöfs oli kyllä kevyt, uudessa mallissa on selvästi tingitty painossa, mikä grammanviilaajan mielen saattaa kääntää sen puoleen. Painoa Haglöfsille kertyy 2800 grammaa, kun Fjällrävenillä vastaava lukema kohoaa yli kolmen kilon, pysähtyen 3050 grammaan. Keveys toisaalta tuo myös ongelmia. Haglöfs oli täyteen pakattuna mukava selässä, mutta sen jäädessä yhtään vajaaksi osa ryhdikkyydestä tuntui katoavan. Fjällrävenillä en tätä ongelmaa huomannut ainakaan yhtä suurena. Uusi Haglöfs soveltuu hienosti kevyemmin matkaajalle, jolla rinkka on lähes aina täyteen pakattu. Haglöfsin olkaimet ovat tietyin varauksin hieman mukavamman oloiset hartioille kuin Fjällrävenin. Fjällrävenissä puolestaan on panostettu erittäin kestävään kankaaseen, joka on käsiteltävissä esimerkiksi Fjällrävenin omalla Greenland Wax –vahalla.

Kajkan lantiovyössä on molemmin puolin kätevät verkkotaskut, joihin pääsee helposti käsiksi. Tämä on oiva paikka pitää nopeasti käsillä tarvittavaa tavaraa, esimerkiksi suklaapatukkaa tai taskulamppua. Rinkan alasivutaskut aukeavat sekä päältä, että etureunasta, mikä mahdollistaa niihin pääsyn myös rinkka selässä ja ne vetävät 1,5 litran pullon.

Isommat sivutaskut on suunniteltu avattaviksi rinkan ollessa maassa kantolaite ylöspäin, näin kantolaitetta ei tarvitse kastella märkään maahan ja sivutaskuihin voi laittaa juomapullon, tai muuta tauolla tarvittavaa esimerkiksi sadetakin. Taskujen koko on suuri, esimerkkinä minulla niihin mahtuu kahden hengen teltta keppeineen.

Päätaskuun pääsee läpän lisäksi käsiksi myös matkalaukkumaisesti avaamalla koko etusivu. Vetoketjut ovat vähintäänkin riittävän jämäkät ja jokaisessa vetimessä on suuri lenkki, josta on helppo ottaa kiinni vaikka hanskat kädessä. Päätaskun aukon saa kiristettyä kiinni kahdella kuminauhalla ja yhdellä remmillä.

Alatasku on erotettavissa päätaskusta ja sille on oma vetoketjullinen läppä rinkan alaosassa. Tarvittaessa läpän saa rullattua auki ja tilalle vetäistyä vastaavan verkkokankaasta olevan läpän, joka on taskun sisällä valmiiksi kiinni. Tämän avulla onnistuu vaikkapa märkien vaatteiden kuljetus ja kuivatus kävellessä. Alataskuun mahtuu hienosti esimerkiksi makuupussi ja jotain muuta pientä lisäksi.

Yläläpässä on kolme vetoketjulla suljettavaa taskua, joista ylimmässä ja uloimmassa on rinkan sadepäällinen. Taskut ovat tilavat, esimerkiksi keskimmäinen tasku vetää järjestelmäkameran.

Kokonaisuutena Fjällräven Kajka on erinomainen. Anatomisten rinkkojen kehitys on viime vuosina juossut hurjaa vauhtia eteenpäin, eikä anatomisella rinkalla tunnu olevan enää juurikaan haittapuolia. Tämän rinkan kanssa voi kuvitella elävänsä pitkään ja luottamus rinkan jämäkkyyttä kohtaan kohoaa melkoisesti sitä käpistellessä. Itselleni 75 litran koko oli optimi, rinkkaa löytyy kuitenkin 65-100 litraisena ja myös naisten mallina.

Kommentit

  1. Hei!

    Suositteletko Kajkaa käytettäväksi myös reppureissaamiseen esim. Aasiassa tai interrail reissuilla? Vai ainoastaan vaeltamiseen?

    VastaaPoista
  2. Moi,

    Lähtökohtaisesti etsisin tuollaiseen käyttöön hieman kevyempää rinkkaa, mutta jos kannat suurta taakkaa pitkiä matkoja ja Kajka sopii selällesi juuri passelisti niin mikä ettei. Rinkka on myös siitä hyvä tuollaiseen käyttöön, että sen materiaali on älyttömän kestävää. Muutaman irtoremmin siihen ehkä joutuisi lisäämään, jotta kompressiota saisi tarpeeksi esimerkiksi julkisilla liikkumista varten, omilla remmeillä siitä ei saa älyttömän tiukkaa pakettia.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit