Igluelämää

Eetu hommasi joutessaan tuollaisen ja sitähän piti heti kokeilla, vaikka ilmanala venähtikin pitkästi pakkaselle alle -30 asteeseen. Näppärän oloinen vehje jopa mukana kuljetettavaksi, parhaiten menisi kuitenkin ahkiossa kun painoa mukaan kertyy muotin myötä kuitenkin noin 2,3kg. Kyseessä siis Icebox iglumuotti.

Muotin palat ovat muovia, jotka eivät pakkasesta tuntuneet laittavan pahakseen. Helppo tuolla oli iglua rakennella. Opettelemisen paikka on ennemmin lumen kanssa. Kevyt pakkaslumi täytyy nimittäin esikäsitellä ennen muottiin nostamista. Lumen esikäsittely korostuu sitä enemmän, mitä enemmän on pakkasta ja lumi kevyempää. Omassakin iglussamme tämä näkyy hyvin kun alapuoli iglusta hohtaa valoa läpi, paremmin käsitellystä lumesta tehty yläosa ei ollenkaan tai hyvin vähän. Tällä käsittelyllä tarkoitetaan siis lumen polkemista hetken aikaa jalkojen alla ennen muottiin nostamista, muutenkin lumi kannattaa kaapia jo tallotulta alueelta, jos keli ei ole nuoskalla. Polkeminen muuttaa kiteiden rakennetta saaden täten ne tarttumaan tiukemmin toisiinsa, jolloin paketti pysyy paremmin kasassa. Aikaa polkemisen lopettamisesta lumen muottiin saamiseen olisi hyvä käyttää maks. 20 sekuntia, mikäli muistan ohjekirjan suosituksen oikein.


Kovalla pakkasella kolmen miehen voimin iglun ensi kertaa tekeminen otti parin päivän työtunnit. Nuoskalumella varmasti päästään parin- kolmen tunnin lukemiin. Nuoskalumesta myös lakiosan rakentaminen helpottuu jonkin verran, sillä pakkaslumi ei tahdo vaikka miten poljettuna vaaka-asentoon jäädä kovinkaan mielellään.

Yötähän siellä sitten piti olla, ajankäytöllisistä ongelmista johtuen ensimmäinen yö tuli kokeiltua vasta viime lauantaina. Pakkanen ulkona kymmenen asteen molemminpuolin. Iglun sisällä ollessa 0... +13 astetta. Kyllä täällä vielä enemmänkin öitä vietetään, sillä unet olivat makoisat. Käytin itse Expeditin Downmat -alustaa, Ollilla oli kaksi RidgeRestin vaahtomuovista päällekäin ja Eetulla saksalaisen taistelijaparin teltan puolikas alla, vaahtomuovi päällä. Taisin nukkua meistä parhaiten, Ollilla olivat jalat jääneet oviaukon reunalle roikkumaan ja Eetu valitteli vähän kylmyyttä sekä yön aikana olleita pakotteita suhteelliseen viimaisaan ulkoilmaan. Rakentamamme koko (pohjan halkaisija noin 8,75 jalkaa) on kahdelle oikein hyvä, silloin mahtuisivat rinkat ja muut vielä sisälle ja tilaa olisi nukkua. Kokeillaan ensi kerralla suurempaa.


Kuumin hetki oli teetä keitellessä, kun kosteus alkoi haittaamaan näkyvyyttä ja katto sulaa niskaan, onneksi teevesi keittyi melko nopeaan. Ulkona tuuli noin 7-10 m/s, sisällä ei tajunnut ulkona vallitsevasta säätilasta yhtään mitään, vain kevyt humina kuului jostain kaukaisuudesta jos hiljaa malttoi olla. Ulkona olevan nuotion ääressä ei tehnyt mieli kauaa kököttää, mieluummin kynttilänvalossa iglun sisällä. Muutenkin iglun toimivuus suojana vaikutti erinomaiselta. Ei päässyt sää miehiä haittaamaan. Tämmöisessä nukkuisi mielellään pidemmilläkin reissuilla jos vain olosuhteet olisivat hyvät ja tiedossa jo ennen reissua. Mutta koskapa niistä ei koskaan voi tietää, ovat muotin käyttömahdollisuudet todellisuudessa (ainakin meillä) enemmän viihteelliset kotipiirissä kuin oikeana työkaluna reissussa. Reissaajalle, joka haluaa pysytellä samalla paikalla useampia öitä, voisi tämä olla hyvä vaihtoehto. Suojaa ja tilaa on paljon enemmän kuin teltassa.


Kolmen voimin kun yötä vietettiin, piti rinkat jättää tosin sään armoille ulos, mutta eivätpä nekään lumipeitteestä yön aikana olleet säikähtäneet. Toimivia igluja tuolla saa rakenneltuja säällä kuin säällä. Ainoa huono puoli laitteessa on hinta, joka kirpoaa kintaasta suositushinnaltaan liki kahteen ja puoleen sataan. Mutta eihän tosiretkeilijä tositarpeessa hintaa enää katso, vaan laatua.

Kommentit

Suositut tekstit