Kesäisempää jalkinetta

Viimein tuli se hetki vastaan että myönsin itselleni että parempia ja kepoisampia kesäkenkiä olisi hyvä alkaa suunnittelemaan ennakkoon, keretäkseen rauhassa pohtimaan malleja ja aloittaa maltillinen sisäänajo. Pari viikkoa speksailua ja pohdintaa mitä ominausuuksiani kengiltä haluan, listahan on melkein loputon mutta laitetaan jotain esille. Matalahko varsi, keveys, tukevuus, Gore kalvo, hinta ja ulkonäkö. Näillä lähdettiin karsimaan ehdokkaita.


Ja näihin päädyin, Haix Airpower P9 Desert.
Kevyet, jämäkät ja komeat jalassa. Pari viikkoa nämä ovat jo kenkäriviäni koristaneet, ominaisuuksia on testailtu niin konttoriolosuhteissa kuin pakkasilla.

Haixin kenkiä tukiessani sain käsityksen että lesti olisi kapea ja mitat hivenen pienehköjä, esimerkiksi Varustelekan henkilökunnan kokemuksien mukaan Haixit olisi otettava vähintään yhtä kokoa suurempana kuin esimerkiksi Jalaksen kengät. Minä en henkilökohtaisesti oikein piittaa kengissä käyttää numeroa, ovat liian epävarmat kun on Euroa UK:ta US:sää jotka ovat vertailukelpoisia keskenään yhtä varmasti kuin ihmisten mielipiteet. Niimpä valitsin sen mahdollisesti varmimman mitoituksen, mondopointin, pohjallisen mitta milleissä. Parhaimmin istuvista kengistä pohjalliset lattialle riviin ja mittailemaan, 280, eurokoossa siis mahdollisesti vastaa 43. Haixin 43 pohjallinen on millilleen yhtä pitkä kuin Jalaksen 42.

Kenttätestit alkoivat kevyesti käyttämällä kenkiä koulussa, ajattelin että vähimmillä rakoilla pääsee kun lämpötila pysyy tasaisesti parissa kymmenessä ja kävelyä tulee vähän, mutta muotoontuvat jalkaan kuin itsestään. Kengät eivät hiostaneet juuri ollenkaan joten täytyy niiden hengittää, varsikaan ei hankaloittanut kävelyä tasaisella alustalla. Lisäksi farkkujen kanssa näyttävät varsin sivistyneiltä.


Pikkupakkasilla ja lumessa pelaa mainiosti, ei ole samaa ongelmaa kuin erätukun kenkien kanssa joissa nahan ja kankaan saumakohdista vuotaa lämpöä eniten pihalle ja lumi sulaa siihen kiinni, pikkuhiljaa nahka imee sitten kosteuden siitä itseensä. Varren mataluus tulee lumileikeissä ensimmäisenä vastaan mutta sopivilla housuilla kyllä saa lumen pääsyn estettyä kenkään. Pohjan kuviointi on riittävän agressiivinen ja teräväkulmainen puremaan kovaksi polkeentuneeseen lumeen.

Kovemmilla pakkasilla alkaa ongelmat, yllätys yllätys kun on kesäkengät kyseessä. Pohja kovettuu kivikovaksi eikä pidä oikein missään, kylmätkin alkavat olla -30 paikkeilla.

Kolmen vuodenajan kengiksi nämä ostinkin, Erätukut jatkaa uraansa talvikenkinä hamaan loppuun asti ja tulevat melkovarmaan saamaan seuraajakseen samanlaisen parin jos saan ne käveltyä loppuun.

Kommentit

  1. Täytyy tähän väliin todeta, että omia haixeja valitessa painin myös oman aikani noiden kokojen ja niiden vertailun kanssa, kävimpä muutamia sovittelemassakin ja lopulta päädyin itsekin vertaamaan mittoja juurikin tuon pohjallisen pituuden avulla. Muutenkin tätä lukeville vinkiksi, että sitä tapaa käyttäessä saa liki takuuvarmasti oikeankokoiset kengät.

    VastaaPoista
  2. Kuinka muuten tuollaista nahka/cordura -kenkää hoidetaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viimeisimpien tietojeni mukaan ei oikeastaan mitenkään.
      Kalvon varjelemiseksi toki harjataan tai huuhdotaan enimmät kivet ja kävyt pinnasta ennenkuin alkavat upota kengän sisuksiin.

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit