UQ testiä Seinäjoenseudulla

Perjantai ilta, kello lähenee kahdeksaa, mitäköhän tässä keksisi, kuvaamaan voisi lähteä, nopea vilkaisu pihalle, tuolla mitään värejä ole taivaalla, hukkareissu siitä tulisi. Melkein kerkesin masentua kunnes vilkaisu Forecan sivuille lupaili koko yöksi noin viiden asteen pakkasta, tämähän olisi otollinen hetki lähteä testaamaan UQ kun ei lauantaillekkaan ollut aamusta mitään sovittua.

Kaapin ovat levälleen ja tavaraa survomaan tyhjään rinkkaan, hetkinen jotain uupuu ja pahasti, missä on Trangia? Ei näy missään. Nopeaita ajatusketjuja kävin lävitse kunnes sytytti, se mokoma jäi jouluna kotona käydessä sinne, nyt ei sitten juoda kahvia. Pyörittelen mielessä erinäisiä vaihtoehtoja minneppäin menisi, autolla ei viitsi lähteä ja aivan sama minne menee kun ei kuitenkaan ole puita. Päädyn menemään noin viiden kilometrin päähän kämpiltä olevalle laavulle.



Matka meni varsin leppoisasti, kuu päistoi ohuen pilviharson lävitse, josta vielä Sevon valot heijastuivat, maisema oli niin kirkas ettei ollut mitään tarvetta valoille vielä leirissäkään touhutessa. Kuten arvelinkin ei puita laavulle oltu tuotu, paikalla oli kuitenkin pieni pokasaha ja jokunen tuulenkaato mitä oli tulipuiksi pienitty. Märkiä kuin mitkä, vaivoin sain sytytettyä savuavan, alusta asti hilloksella palavan keon, joka erittäin etäisesti muistutti nuotiota. Eipä tässä olisi kahvi kiehunutkaan vaikka pannu olisikin ollut mukana. Heitin maton puuhun roikkumaan valmiiksi ja kävin nappaamassa parit kuvat.

Yhdentoista kieppeillä kommin viimein riippumattoon, ei mennyt kauaa kun totesin ettei noin viidessä pakkasasteessa ja parin metrin tuulessa eristys riitä takapuolen kohdalla, ratkaisin ongelman laittamalla päälystakin alleni makuupussin sisälle. Sittein alkoi lämpöä jo piisaamaan ja uni alkoikin tulla, herään heti nukahdettuani jumalattomaan pamaukseen, kuulosti aivan kuusen kipinöinniltä nuotiossa mutta paljon voimakkaammalta. Järkytyksestä selvittyäni hoksasin että puusta tippui lunta tarpille joka piti varsin kovaa ääntä. Päätin jatkaa unia, sillä olin jo enimmät lumet kolistellut alas puista. Nukuinkin sikeästi kolmisen tuntia mutta heräsin varpaiden paleluun, UQ oli uinut pois jalkojen alta, korjasin tilanteen ja jatkoin unia. Tämä toistui parin tunnin välein kunnes kello oli yhdeksän ja päätin nousta.

Helkkari, eihän mulla ollutkaan kahvivehkeitä, äkkiä leiri kasaan ja kämpille oli päälimmäisenä mielessä. parit kuvat kuitenkin aamutuimaan vielä napsin ja sitten menoksi.

Kaikenkaikkiaan onnistunut reissu, sain vahvistukset epäilyilleni ettei UQ pysy kunnolla paikoillaa ja vaatii vielä patentin. Eristys oli ihan riittävä kun kerran aina reissussa mukana oleva takki riitti takaamaan mukavat unet.

Haixit taasen oli lievä pettymys, oli sen verta lämmintä että jalat jaksoi sulattaa lunta kengän päälle, siitähän nahka viimein imaisi itsenä märäksi ja leiriin pysähdyttyäni jäätyivät aika pian käyden kohtuu viileiksi. Kovemmilla pakkasilla ei tämmöistä ongelmaa ole ollut. Jonkunverran kerää katseita aavikkokuoseihin pukeutunut vaeltaja Seinäjoen lähiöissä tammikuussa, en ymmärrä miksi.

Kommentit

  1. Miten näkisit underquiltin käytössä, kuinka paksu pussi saisi olla Suomen talveen, -15 asteen pakkasille ja miten ylös sen tulisi yltää jaloista hartioihin katsottaessa? Pitäisi omakin projekti tuon kanssa aloitella, jos välttäisi muutamat sudenkuopat?

    Onko underquiltin hyvä olla mahdollisimman kiinni matossa?

    VastaaPoista
  2. Jeps

    Talvelle suosisin täyspitkää, riippumaton malli vaikuttaa paljon kuinka paljon mihinkin suuntaan tarvitaan ylimääräistä.

    Paksuudesta olen pohdiskellut että omaa makuupussia vastaava pitäisi riittää helposti. Itse uskoisin että joku noin -5 kieppeillä pyörivä kolmen vuodenajan pussukka riittäisi minulla.

    Sanoisin että UQn ja maton väliin ei tarvitse ilmatilaa jäädä muttei sen tarvitse kovin tiiviisti olla kiinnikkään. Minulla roikkuu parilla kuminauhalla varsin rennosta mattoa myötäillen.

    VastaaPoista
  3. Nytpä vasta huomasin etten ole laittanut kuvatusta miten UQ minulla tulee kiinni mattoon nähden, pitääpä illasta lisätä parit kuvat.

    VastaaPoista
  4. Pehmytteknologia-osastolla on jatkuvasti ompelukone pöydällä. Joten toivotamme Heikin ja Ollin tervetulleeksi kehittelemään vanhalle makuupussille uutta elämää!

    VastaaPoista
  5. morjens!
    sijaitseeko tuo yöpymis paikkanasi ollut laavu soukanjoen tuntumassa?
    itse en tuolla laavulla ole käynyt, poika on siellä poikkeillut aikoinaan ja kerto et puuhuolto toimii huonosti.

    VastaaPoista
  6. Päivää

    Juurikin siellähän tuo laavu sijaitsee, itsekkin olen jokusen kerran parin parin kolmen vuoden aikana tuolla vieraillut ja aina on puuhuolto ollut tekemättä, ilmeisesti poistunut kaupungin huoltolistoilta, tai sitten on alunperinkin kyläyhdistyksen ylläpitämä paikka.

    Vaikka tahtoo olla Seinäjoen ulkoilureittien varrella aika yleistä rttä liiterit huutaa tyhjyyttä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. itse asustelen peräseinäjoella ja täällä varsinkin vähän sivussa olevilla laavuilla on ollut lähes aina kuivaa koivun puuta, varsinkin plönäkosken laavu ja haapalammen laavu sijaitsevat aika mukavilla paikoilla ja niissä saa yleensä olla rauhassa. täälläpäin on aika vähän laavuilla kulkijoita hyvin harvoin olen niillä kulkijoihin törmänny. p:joen reitistön pituus on reilut 70km ja reitillä on suht tiheään laavuja ja pari kämppääkin löytyy eli tuo käy pikku vaelluksestakin.

      Poista
    2. Tämähän kuulostaa mielenkiintoiselta, en olekkaan oikeastaan ollenkaan retkeilyä/vaellusta silmälläpitäen karttaa tutkinut sieltäpäin. Nämä Seinäjoen reitistöt ja laavutkin on itselleni maastopyöräilyn kautta tullut tutuksi.

      Pitääpä ottaa poluista selvää ja lähteä tutkailemaan.
      Kiitos vinkistä.

      Poista
    3. oleppa hyvä, reittikartasto löytyy googlettamalla ulkoilukartasto peräseinäjoki ja karttoja on ainaki ollu myynnissäkin muistaakseni terästalolla.

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit