Muotkatuntureille

Kevät etenee ja kesän reissujen suunnittelut ovat jo pitkällä. Tällä kertaa ajattelin turista jotain tulevasta, mahdollisesta yksinvaelluksestani Muotkatuntureille.

Muotkatunturit tunnetaan poimuavista tunturijonoista, joiden välissä virtaa kohtalaisen kalaisia jokia sekä helppokulkuisesta maastostaan, joka sopii hyvin jopa ensi kertaa lappiin suuntaavalle vaeltajalle.

Minulla kokemusta vaeltamisesta on jo reissujen myötä vähän kertynyt ja on lapissakin keretty matkaamaan, lapsena isän kanssa metsästysreissuilla Aakenustunturilla, talvisin hiihtämisen merkeissä ympäri lappia. Nyttemmin ei enää ole tullut hiihdeltyä, talvimatkailu lapissa on suuntautunut enemmän lumilaudan päälle harrastelun muodossa. Lapinkävijäksi en itseäni kuitenkaan miellä, sillä kesäajalta ei itsellänikään lapista varsinaista vaelluskokemusta ole, jollei viime syksyn lyhyttä Norjan kalastusvaellusta lasketa.

Ensimmäinen yksinvaellus olisi siis suunnitelmissa, jotta kesäisen lapin kauneus tulisi koettua kaikessa rauhassa. Samalla se vaellus olisi aikaa omille ajatuksille. Tietysti jos näistä reissuajistamme joku haluaa liittyä mukaan, en sitä estä vaan toivotan tervetulleeksi matkaani. Muutenkin suunnitelmissa on parikin reissua kesän ajalle, joten mitään tarkkoja suunnitelmia ei vielä ole.

Muotkanruoktu olisi aloituspaikkana, josta suuntaisin länteen yli Jeageloaivin ja Hanhipään. Siellä olisi mukava kävellä siten kuin huvittaa ja aika riittää, tarkoituksena palata hieman etelämpää Peltoaivin kautta takaisin ruoktuun.

Ruuat kannettaisiin mukana siten, että varastot riittäisivät n. 7 päivän vaellukselle juuri ja juuri. Sen verran lasken kalansaannin varaan, että päivälle tai kahdelle kyllä varmasti saisi ruuan pöytään, olisi se sitten vaikka haukea. Siten ei tarvitsisi kantaa yllinkyllin ruokaa mukanaan, enkä ole sitä tehnyt yleensä muutenkaan.

Varusteista täytyy spekulointia käydä jonkin verran, koska pitkä reissu vaatii tietyiltä varusteilta jo perustasoa enemmän: Teltan tulisi kestää kovassakin tuulessa ja sateessa, makuupussin tulisi toimia todella lämpimässä, mutta myös kylmässä kelissä, sillä olosuhteet lapissa voivat vaihdella todella nopeasti. Vaatetus on aina haaste, jos rinkan painosta halutaan tinkiä. Itse en grammalleen tavaroita punnitse, mutta menneiden reissujen perusteella rinkka tulisi painamaan yli 20kg. Ensimmäistä kertaa ajattelin kantaa myös järjestelmäkameran mukanani, joka lisää paketin painoa yli kilolla. Paperilla kilo ei kuulosta äkkiä suurelta määrältä, mutta se tarkoittaa helposti parin päivän ruokamäärää.

Juomavettä Muotkatuntureilla riittänee kesän alkuvaiheilla mukavasti ja sitä uskaltaa varmasti puroistakin juoda vaikka suoraan, joten se ei tule tuottamaan ongelmia. Ruokapuolelle teinkin jo hankinnan, Primuksen MicronStove Ti 2.5 löysi paikkansa rinkastani ja on yhdelle tai kahdelle henkilölle jo isoa Trangiaa huomattavasti järkevämpi vaihtoehto. 230g kaasusäiliö tuntuu riittävän kahdelle henkilölle noin kahdeksi päiväksi, riippuen olosuhteista ja tarpeista.

Primus MicronStove Ti 2.5

Viime talven aikana tehdyt hankinnat ovat jo muutenkin tähdänneet tulevan kesän reissuihin ja tässä vaiheessa olen todennut kaiken tarpeellisen olevan kasassa. Vaikka lapissa voi pärjätä monenlaisilla varustevalinnoilla, arvostan itse kuitenkin yli kaiken käytettävyyttä ja kestävyyttä. Kengät, rinkka ja majoitus yöpymisvarusteineen ovat ehdottoman tärkeitä tekijöitä omasta mielestäni.

Näillä pohdinnoilla siirrytään keräämään varusteluetteloa ja suunnittelemaan tarkempaa reittiä alustavasti Muotkan vaellusta varten.

Peltoaivi ja Peltojärvi

Kommentit

Suositut tekstit