Retkeilijän työkaluista



Maastossa kulkiessa retkeilijä saattaa kohdata erinäisiä kalustotappioita, rinkan runko napsahtaa poikki tai teltasta kaari. Itse olenkin totutellut kantamaan jonkinmoista arsenaalia tarvikkeita ja työkaluja mukanani, kuten narua, nippusiteitä, teippiä sekä monitoimityökalua. Paneudunkin seuraavassa tekstisarjassa omiin mielipiteisiini ja kokemuksiini monitoimityökaluista.

Nuorempana omistin useammat halvat pihdit joiden ominaisuudet ja käytettävyys olivat surkealla tasolla. Pihdit eivät kestäneet puristaa kunnolla kun runko jo antoi periksi, sekä työkaluille ei ollut lukitusta joten muutaman kerran sormille tulikin kipeää. Varusmiehenä kuskina toimiessani rikoin alkukuukausina kahdet kiinaihmeet ja silloin totesin että nyt saa nämä riittää ja päätin etsiä itselleni kunnon työkalut.

Olin jo pidemmän aikaa haaveillut kalliimmista pihdeistä, joten olin suorittanut vertailuja netissä, liikkeissä sekä tutkaillut kavereiden tuotteita. Näin olin päässyt jonkinmoiseen käsitykseen mitä ominaisuuksia vaadin sekä onnistunut vakuuttelemaan itselleni että yksistä pihdeistä kannattaa maksaa reilut sata euroa, samalla rahallahan saisi jo jonkinmoisen kasan hylsyjä, ruuvareita ja pihdit. Tärkeinä ominaisuuksina silloin pidin mm. työkalujen lukitusta sekä tärkeimpien toimintojen kuten puukon ja saksien esille saantia pihtejä avaamatta, jälkimmäinen vaatimus karsikin pois jo suurimman osan Leathermanin mallistosta. Tämä työkalujen aukenemissuunta helpottaa kahvojen tekemistä mukavammat puristettaessa pihdeillä kunnolla. Silloin päädyin hankkimaan monille, itseni mukaan lukien, tuntemattomammat Victorinoxin valmistamat SwissToolit, yrityksen tuotteista lienee kaikille tuttu MacGyver linkkari.
Kuvasta poiketen omassani oli toisen puukon tilalla sakset.




SwissToolit tulivat kisaan vähän puskista, en ollut moisista koskaan kuullutkaan ja kaikkialla tyrkytettiin letteriä, ominaisuudet olivat paperilla kuitenkin niin vakuuttavat että pistin tilauksen vetämään. Paketista kuoriutuikin ehkä odotuksiakin järeämmät laitteet, painoa pelkillä pihdeillä noin 300 grammaa, pihtien lisäksi Plus pakettiin kuului L-väännin, johon käy standardit ¼” kuusikannalla olevat kärjet , sekä nahkainen vyökotelo johon molemmat mahtuvat.

Monitoimityökalut pääsevät käytössäni monenlaisiin haasteisiin, aina vyöllä roikkuessaan ne joutuvat remonteissa käyttöön ensimmäisinä vaikka vieressä olisikin tarjolla laatikollinen muita työkaluja. Päivittäisessä käytössä tykästyin erityisesti L-vääntimeen ja irtokärkiin, näin pihtien omat ruuvvikärjet pääsevät huomattavasti vähemmällä ja irtokärjet on halpoja vaihtaa uusiin. Lisäksi väännin on paljon sirompi kuin Leathermanin versio jossa heidän oman standardin kärjet kiinnittyvät pihtien runkoon. Toinen iso ero käytössä on pihtien malli, SwissToolin kärjet ovat lyhyemmät ja leveämmät kuin Leathermanin. Joissain tilanteissa SwisToolin kärjet ovat liian leveät, muuten niillä tuntuu saavan paljon voimaa ilman pelkoa rikkoutumisesta.




Leathermanin väännin

Viiden vuoden käytön jälkeen SwissToolini olivat nähneet vajaan vuoden puolustusvoimien haasteita, kaksi kesää turvesuolla ja pari vuotta varastomiehen hommia, näiden toimien väliin mahtuu monenmoista harrastetoimintaa ja isojenkin koneiden korjailua. Mainittavaa kulumista ja väljistymistä ei ollut ilmentynyt varsin runsaasta käytöstä huolimatta, jopa puukko ja sakset olivat vielä teräviä. Eräänä alkukesänpäivänä kävi kuitenkin niin ikävästi että pihdit hyppäsivät housujen puhelintaskusta ja hävisivät. Päätin että kokeilen elämää ilman pihtejä jokusen kuukauden ja pohdin pärjäänkö ilman vai hankinko uudet. 

Kesä kääntyi pikkuhiljaa syksyksi kun hermo viimein petti ja totesin että ilman ei pärjää joten uudet monitoimityökalut tilaukseen, kriteerit pysyivät yhä samoina kuin ensimmäiselläkin kerralla, eli järeät merkkipihdit. Houkutus oli erittäin suuri pitäytyä SwissTooleissa mutta uteliaisuus voitti ja päädyin vaihtamaan merkkiä. Lopulta pähkäilyn tuloksena postista ilmestyi Leathermanin Surget, kerron niiden ominaisuuksista sekä päätökseeni vaikuttaneista tekijöistä enemmän tuonnempana, kun olen kerännyt käyttökokemuksia.

Kommentit

Suositut tekstit