Keittiövarustus

Nyt olisi luvassa esittelyä omasta retki keittiöstä. Muut reissuajat saattavatkin tietää suuren mielenkiintoni retkikeittimiin ja keittokokonaisuuksiin. Kipinä syttyi ensimmäisen keittimen väsäilystä, mistä kirjoitinkin jutun tänne blogiin. Näin kymmenien koottujen alkoholikeittimien jälkeen hieman naurattaa tuo ensimmäinen kattilannokeaja. Keitin ei kestänyt lainkaan tuulta ja teho oli tyynelläkin varsin onneton, vaikka tuolloin hehkutinkin laitosta. Siitä lähti sitten kehittely prosessi kohti toimivaa itse valmistettua alkoholipoltinta, jossa kohtaisi käytettävyys, kevyt olemus sekä teho. Trangian polttimessakin toimintaperiaatteena oleva open jet alkoi kiinnostamaan. Tämä tarkoittaa sitä että tasainen ja puhdas liekki syntyy kaasuuntuvasta alkoholista. Tämäntyylinen keitin edellyttää kaksikerroksisen seinämän, jolloin seinämien väliin syntyy tila mihin alkoholi kaasuuntuu ja mistä kaasu vapautuu jetti-reikien kautta. Alkoholi vaatii lämpöä kaasuuntuakseen joten keitin on esilämmitettävä tavalla tai toisella. Nykyisessä keittimessäni esilämmitys tapahtuu sytyttämällä keitin normaalisti trangian tapaan keskeltä mihin polttoaine kaadetaan. Ennenkuin kattila asetetaan keittimen päälle, annetaan sen hetken lämmitä, kunnes jetti aukoista purkaantuva kaasu syttyy.

Ensiksi tein polttimia alumiinisista juomatölkeistä, mutta sittemmin olen vaihtanut alumiinisiin deodorantti säiliöihin tai vastaaviin koska ovat huomattavasti juomatölkkiä kestävämpiä. Aikomuksena on tehdä tarkat ohjeet blogiin nykyisestä polttimestani. 

Seuraavaksi sitten itse kyökin esittelyyn. Sydän, eli poltin on siis mallia omavalmiste. Se on tehty AXE purkista. Ylläolevassa kuvassa näkyy polttimen toimintaperiaate. Omani keittää 0,5l kylmää vettä aikaan 4min 40s. Ajassa ei ole otettu huomioon esilämmitys aikaa, vaan kattila on nostettu keittimen päälle jettijen syttyessä. 

Kattilana retkilläni käytän pääasiassa Primuksen LiTech 1l kattilaa, löysin edukkaasti Retkiaitan outletistä hintaan 25 euroa. Painoa kattilalla on 285 grammaa Tarkoituksena on ostaa titaaninen, hieman pienempi 700 millilitrainen Evernew kattila. 

Tuulisuojaksi on päätynyt alumiinisesta kertakäyttöisestä paistovuoasta leikelty läpyskä. Toimii hyvin heppoisuudestaan huolimatta, näitä voi toisenkin kääriä mukaan niin kovemmalla tuulellakaan ei liekki pahasti häiriinny. 


Kaikki tarvittava menee kattilaan, mikä taas sujahtaa kankaiseen nyöripussiin. Kattilan sisältä löytyy keitin käärittynä minigrip pussiin, tuulisuoja, pala kangasta kuivaamista varten, 100ml polttoaine puteli, pieni purkki suolaa sekä tulitikut. Kattilan ulkopuolella kangaspussiin sujahtaa kätevästi LMF luha sekä pieni Biltemasta hankittu muovikulho ruoan nauttimista varten. Koko setti painaa 530 grammaa polttoaine putelin ollessa täynnä. 

Kyseinen setti kokonaisuudessaan on ollut käytössä vasta muutaman kerran. Erittäin tyytyväinen olen käytettävyyteen ja keittimen varmuuteen. Paketti on mukavan kompakti. Kaasuvehkeetkin omistan, mutta jonkin tässä itse kyhätyssä viehättää, ja mikä parasta se vielä toimii odotetusti! Hyviä keitin ohjeita on Youtube pullollaan, joten eikun vain rakentelemaan. Tännekkin tarkoitus on laittaa tarkat rakennus ohjeet kuvineen kuhan kerkeän. Kysykää vinkkejä jos jokin askarruttaa tai ei meinaa onnistua. 


Kommentit

Suositut tekstit