Fjällräven Kajka 75 - Osa 2

Tästä rinkasta kirjoittelin aikaisemmin saatuani sen kaupasta käsiini. Silloin kokemukset perustuivat kuulopuheisiin ja muiden kokemuksiin.

Nyt vuodet ovat vierineet, reissuja on tehty lyhyempiä ja pidempiä, on siis ehkä aika palata pohtimaan rinkkaa ja siitä kertyneitä kokemuksia. Rinkka on nyt käynyt Abiskolla, Kaldoaivissa, Muotkatuntureilla, Rukalla sekä etelämmässä eri puolilla Suomen kansallispuistoja ja muita metsämaita. Reilun viikon kuluttua kutsuu Käsivarren erämaa.

Aloitetaan siitä, että rinkka on edelleen kaikinpuolin ehjä. Tai no - päätaskun ulomman kiristysnyörin tunnelin kangas on muutamasta kohtaa rei'illä. Reiät tulivat jo ensimmäisen lapinreissun jälkeen ja mieleen on siitä asti jäänyt kuva, että sopuli on yrittänyt päästä rinkkaan eväisiin käsiksi. Reikiä ei nimittäin sen jälkeen ole tullut lisää.

Rinkka on toiminut ominaisuuksiltaan moitteettomasti. Jälkiviisaana olisi pitänyt 75-litraisen sijaan ostaa 85-litrainen, mutta toisaalta tässä rinkassa on ilman kummempaa ylipakkaamista (kalastusvapa, crocsit) kulkenut aina kaikki tarvittava, joten kaippa tämä on kuitenkin sopiva. Rinkan koko on aina itselleni ollut hieman ikuisuuskysymys, mutta alle 75-litraista en uskaltaisi enää itselleni ostaa, vaikka varusteiden koko ja paino on vuosien varrella vain pienentynyt.

Painoa itse rinkassa on jonkin verran liikaa, joskin sen kustannuksella rinkasta on saatu todella jämäkkä ja kangas on erittäin kestävää. Tätä rinkkaa ei tarvitse paljon tunturissa varoa. Siltikin olisi materiaaleja voinut sen aavistuksen keventää, että sellainen satagrammanen olisi saatu nipistettyä painossa pois. Tämä on pieneltä kuulostava asia, mutta ostotilanteessa se meinasi todella ajaa haaveet pahemman kerran karille.

Rinkan alataskussa sijaitsevaa kuivatusverkkoa en ole käyttänyt kertaakaan. Olen monesti sen jo meinannut saksia pois, mutta antanut jäädä sen mitättömän tilanviennin ja painon vuoksi. Ehkä tälle kesää se saa lähteä kun rinkallakin on jo ikää ja vasta pääsin rinkan kuivapainoa mollaamasta. Lisäksi selkämyksessä oleva kiristyskuminauha ei sovellu muun kuin makuualustan sitomiseen, enkä koskaan makuualustaa siinä pidä, joten sekin on osoittautunut turhakkeeksi. Se onkin tarkoitus saksia pois ja ommella tilalle koko selkämyksen kattava verkkotasku. Se olisi monin verroin hyödyllisempi tavarankuljetuksen - kuten taukotakin - kannalta. Huppu on siihen taskuineen liian pieni ja monesti hupun taskuissa on muuta tähdellistä tavaraa, kuten EA-laukkua, vieherasiaa, tulitikkuja sekä rinkan sadesuoja. Yksin kulkiessa pidän siellä ruoanlaittovälineistöä.

Huppuosan vyölaukkutoiminto on ollut lapissa monesti käytössä. Sinne saa päivän eväät, vieherasian, varapuolan, EA-pakkauksen yms. päivän aikana tarvittavaa pientavaraa. Tästä tuleekin iso plussa. Leiristä päivän kalareissulle lähtiessä ei tarvitse koko rinkkaa kantaa mukana tai muutenkaan mitään ylimääräistä päiväreppua. Väittäisin hupun vetävän noin 10-15 litraa.

Myös kompressiohihnat ovat toimineet kiitettävästi, eikä klipsejä ole hajonnut tai hihnat edes kuluneet. Fjällrävenin lukot ovat todella miellyttäviä käyttää ja esimerkiksi lantiovyö on maininnan arvoinen hyve. Tuet omalle lantiolleni saisivat olla korkeammat ja jäykemmät, mutta nämäkään eivät ole päässeet reissuilla häiritsemään.

Kaiken kaikkiaan olen ollut erittäin tyytyväinen ostokseen. Rinkka on edelleen liki uudenveroisessa kunnossa vaikka on ollut melko kovalla käytöllä ja olen kohdellut sitä ajoittain suorastaan kaltoin. En keksi markkinoilta tälle rinkalle korvaajaa, mikäli uusi pitäisi hankkia - paitsi Kajka 85.

Melko varauksetta tätä rinkkaa voi suositella yksinkertaiselle vaeltajalle. Jos kaipaat rinkalta paljon pikkusälää ja hienomekaanisia ominaisuuksia, ei tätä rinkkaa kannata katsella. Muutenkaan kevytretkeilijän ei tätä kannata harkita - kevyemmät rinkat löytyvät muualta. Sen sijaan pitkän tähtäimen hankintana tämä on erinomainen. Voi hyvinkin olla niitä harvoja rinkkoja, jotka enää kestävät isältä pojalle.

Uusi Kajka on koivurungolla ja ohjehinnaltaan melkoisen siivun kalliimpi kuin tämä vanha alumiinirunkoinen malli. Siltikin uskoisin sen pärjäävän vanhaan verrattuna vähintään samalla tasolla.

Kommentit

  1. Millaista makuualustaa kannat nykyään mukana? Mihin laitat sen Kajkassa kiinni jos pidät sadesuojaa päällä...mietin vaan että mahtuuko "normaali" telttapatja kiinni rinkan ulkopuolelle ja vielä sadesuoja päälle...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nykyään mukana kulkee Therm-a-restin Trail Lite -alusta, joka on siis ilmatäytteinen. Se pakkautuu sen verran pieneksi, että kulkee useimmiten rinkan sisällä. Aikaisemmin mukana kulki therm-a-restin ridgerest, joka oli rullalla hupun alla ja silloin sadesuoja ainakin mahtui helposti päälle tässä 75 litran mallissa. Tuo ridgerest lienee aika "normaali" telttapatja.

      Poista
  2. Kiitos kattavasta infosta! Olen itse ostamassa uutta rinkkaa ja googlen katta eksyin tänne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli ilo olla avuksi! Muistithan lukea myös ensimmäisen kirjoituksen tästä rinkasta? Se löytyy täältä: http://reissuajat.blogspot.fi/2012/02/fjallraven-kajka-75.html

      Poista

  3. Moi Heikki.

    Nyt itselläni on uuden rinkan hankinta edessä. Kajka on ollut pitkään harkinnassa, joten sillä mennään.
    Voisitko vielä kertoa sinun pituutta ja vaikuttaako se tuohon litramäärään 75/85 välillä. En siis ole saanut päätetyksi, että kumman otan.
    Tällä hetkellä minulla on deuter 65+10. Se on todella nafti, kun lähtee viikon settiä vetämään.
    Mietin vain että kuinka iso ero näillä 75 ja 85 on?

    Huomenna menossa katsomaan ja mahdollisesti ostamaan..

    -Nikke

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi, oma pituuteni on 174cm, mutta en näe asiaa rinkan koon kannalta kovinkaan merkitykselliseksi, koska selän pituus ja hartioiden leveys on säädettävissä. 75 ja 85 -litraisten välillä en usko kantolaitteessa olevan eroa. Jos 75l koko epäilyttää niin 85 -litraiseen kyllä paremmin mahtuu viikon tavarat mukaan varsinkin jos varusteet eivät ole grammanviilaajan tasoa.

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit